Aktualności
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2023/05/Projekt-bez-tytulu-1-600x400.jpg)
KSIĄŻKA KULINARNA DOSTĘPNA!
Przepisy kuchni z różnych zakątków świata dostępne do pobrania zupełnie za darmo! W książce oprócz sprawdzonych przepisów znajdziesz zdjęcia potraw przygotowywanych przez uczestników projektu, zdjęcia …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2023/05/2-600x400.jpg)
Tworzymy książkę kulinarną
W ramach podsumowania projektu tworzymy książkę kulinarną, w której zostaną zebrane wszystkie przepisy na dania, które przyrządzali uczestnicy projektu „Świat na talerzu” nr 2021-2-PL01-ESC30-SOL-000040182. W książce oprócz …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2023/03/G-Swiat-na-talerzu-The-end1-600x400.jpg)
Azjatycka uczta na zakończenie projektu
W piątek, tj. 24 lutego 2023 roku odbyły się ostatnie warsztaty kulinarne organizowane w ramach projektu „Świat na talerzu” nr projektu 2021-2-PL01-ESC30-SOL000040182. W tym dniu potrawy …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2023/03/2-1-600x400.jpg)
#CHWALIMY SIĘ
Miło nam poinformować, iż nasze działania po raz kolejny zostały zauważone. Tym razem dostrzeżone zostały warsztaty kulinarne realizowane w ramach projektu „Świat na talerzu” …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2023/03/5-600x400.jpg)
Spotkanie z dietetykiem
W poprzednim tygodniu w ramach projektu „Świat na talerzu” nr projektu 2021-2-PL01-ESC30-SOL000040182 odbyło się spotkanie seniorów z dietetykiem. Celem spotkania było zwrócenie uwagi na prawidłowe odżywianie …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2023/02/kuchnia-gruzinska-600x400.jpg)
Smaki Gruzji
Kuchnia gruzińska jest wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju – sycąca, aromatyczna, naturalna. Przede wszystkim dominują w niej świeże warzywa i bogactwo aromatycznych przypraw …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2023/02/5-600x400.jpg)
Smaki kuchni żydowskiej
Kuchnia żydowska uznawana jest za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Pozbawiona jest wołowiny i tłuszczu wieprzowego. Tradycyjne potrawy kuchni żydowskiej są bardzo różnorodne, często …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2023/01/1-2-600x400.jpg)
Spotkanie z psychologiem
W piątek, tj. 20 stycznia 2023 roku odbyło się spotkanie seniorów z psychologiem w ramach projektu „Świat na talerzu” – nr projektu: 2021-2-PL01-ESC30-SOL000040182. Tematem spotkania były …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2023/01/5-1-600x400.jpg)
Warsztaty kuchni arabskiej
W dniu 13 stycznia 2023 roku seniorzy biorący udział w projekcie „Świat na talerzu” nr projektu 2021-2-PL01-ESC30-SOL-000040182 udali się w niezwykłą podróż kulinarną do krajów świata …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2023/01/5-600x400.jpg)
Spotkanie opłatkowe seniorów
Boże Narodzenie to niezwykle rodzinny i magiczny czas, który spędzamy w gronie najbliższych. Jest to czas pełen spokoju, ciepła i radości, kiedy gasną wszelkie spory, zapominane …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2022/12/3-2-600x400.jpg)
Kuchnia skandynawska, czyli miłość do prostoty
W miesiącu grudniu seniorzy uczestniczyli w warsztatach kulinarnych poświęconych kuchni skandynawskiej. Na początku zajęć instruktor – Pani Mariola zaprezentowała uczestnikom projektu wyżej wymienioną …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2022/12/3-1-600x400.jpg)
Spotkanie z szefem kuchni
W dniu 2 grudnia 2022r. odbyło się spotkanie seniorów z szefem kuchni – Panem Edwardem Trojanowskim organizowane w ramach projektu „Świat na talerzu” – …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2022/12/5-600x400.jpg)
Portugalia na talerzu
W dniu 18 listopada 2022r. odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane w ramach projektu pn. „Świat na talerzu” nr projektu: 2021-2-PL01-ESC30-SOL000040182 Tematem przewodnim była kuchnia …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2022/11/6-600x400.jpg)
Przez żołądek do serca, czyli warsztaty kuchni wegetariańskiej i kuchni wegańskiej
Za nami kolejne warsztaty kulinarne. Tym razem motywem przewodnim były dania kuchni wegetariańskiej i kuchni wegańskiej. Seniorzy postawili na zdrowe i dobre jedzenie, bo przecież …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2022/11/PANCAKES-600x400.jpg)
Kuchnia w stylu amerykańskim
Kuchnia amerykańska znana jest na całym świecie. Często kojarzona jest głównie z ciężkostrawnymi oraz wysokokalorycznymi potrawami. Charakteryzuje się nie tylko różnorodnością, ale przede wszystkim szybkością i prostotą …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2022/10/1-600x400.png)
Egzotyczna kuchnia meksykańska
W piątek, tj. 16 września 2022 roku odbyły się warsztaty kulinarne poświęcone kuchni meksykańskiej. Warsztaty organizowane są w ramach projektu „Świat na talerzu”- 2021-2- PL01-ESC30-SOL-000040182. …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2022/11/4-600x400.jpg)
Ukraińskie rarytasy
Kuchnia ukraińska jest niezwykle bogata w różne smaki z uwagi na wpływ kultury, religii i położenia geograficznego Ukrainy. To prosta kuchnia powstała z biedy. Do poszczególnych …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2022/09/Swiat-na-talerzu-francja-600x400.png)
Warsztaty kuchni francuskiej
W dniu 2 września 2022 roku odbyły się pierwsze po wakacyjnej przerwie warsztaty kulinarne organizowane w ramach projektu „Świat na talerzu” nr projektu: 2021-2- PL01-ESC30-SOL-000040182. …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2022/07/2-1-600x400.png)
Czas na przerwę wakacyjną!
W dniu 1 lipca 2022 roku odbył się grill w ramach projektu „Świat na talerzu”- 2021-2- PL01-ESC30-SOL-000040182. Dania na grill pochodzą z kuchni tureckiej i zostały …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2022/07/2-600x400.png)
Chorwackie przysmaki
Kuchnia chorwacka słynie z niezwykle bogatych, różnorodnych, ale przede wszystkim smacznych dań. Znaleźć w niej można elementy kuchni śródziemnomorskiej, jak i typowe smaki bałkańskie. …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2022/05/Swiat-na-talerzu-1-600x400.png)
Podróż kulinarna po Hiszpanii
Kuchnia hiszpańska jest bardzo różnorodna ze względu na mnogość wykorzystywanych produktów. Sekret jej tkwi w naturalnej prostocie, zachowaniu spokoju i niewielkiej liczbie składników. Każdy …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2022/05/Swiat-na-talerzu-600x400.png)
Kuchnia grecka, czyli zdrowie na talerzu
W maju seniorzy w ramach projektu „Świat na talerzu”- 2021-2-PL01-ESC30-SOL-000040182 uczestniczyli w warsztatach kulinarnych kuchni greckiej. Kuchnia ta uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Jest …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2022/04/2-600x400.png)
Serce na talerzu, czyli miłość do kuchni włoskiej
W miesiącu kwietniu uczestnicy projektu „Świat na talerzu”- 2021-2-PL01-ESC30-SOL-000040182 będą przygotowywać potrawy kuchni włoskiej. Kuchnia włoska zaliczana jest do kuchni śródziemnomorskiej i jest uważana …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2022/03/Swiat-na-talerzu-2-600x400.png)
Fartuchy gastronomiczne dla seniorów
Podczas piątkowych (tj. 18.03.2022) warsztatów kulinarnych organizowanych w ramach projektu „Świat na talerzu”- 2021-2-PL01-ESC30-SOL-000040182 wszyscy uczestnicy szkolenia otrzymali na własność specjalnie zaprojektowane fartuchy gastronomiczne …
![](https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/wp-content/uploads/sites/9/2022/03/Swiat-na-talerzu-600x400.png)
Pierwsze zajęcia w ramach projektu „Świat na talerzu” już za nami
W dniu 04.03.2022r. odbyły się pierwsze zajęcia w ramach projektu „Świat na talerzu”- 2021-2-PL01-ESC30-SOL-000040182 współfinansowanego z Europejskiego Korpusu Solidarności. W warsztatach kulinarnych uczestniczyło 12 osób. …