W piątek, tj. 24 lutego 2023 roku odbyły się ostatnie warsztaty kulinarne organizowane w ramach projektu „Świat na talerzu” nr projektu 2021-2-PL01-ESC30-SOL000040182.
W tym dniu potrawy kuchni chińskiej podbiły serca seniorów.
Podczas zajęć seniorzy przygotowywali przepyszne dania:
- makaron z warzywami po chińsku,
- pierś z kurczaka w sosie słodko – kwaśnym.
O tradycji, kulturze i tajnikach przyrządzania chińskich potraw opowiedziała nam wielka miłośniczka kuchni azjatyckiej – pani Mariola.
Wielką niespodzianką była wizyta na warsztatach kulinarnych reporterki Polskiego Radia Katowice, która przeprowadziła wywiad z przedstawicielem zarządu Fundacji Panią Ewą Bartosińską oraz z seniorami.
W tym dniu odbyło się również wręczenie certyfikatów ukończenia projektu „Świat na talerzu” organizowanego przez Europejski Korpus Solidarności. Podczas spotkania dokonano podsumowania projektu, a seniorzy dzielili się swoimi wrażeniami z przeprowadzonych spotkań. Ze wzruszenia popłynęły nawet łzy szczęścia.
Cudowna atmosfera nie opuszczała uczestników do końca zajęć. Udział w projekcie niewątpliwie zostanie seniorom w pamięci na bardzo długo.