Smaki Gruzji

Kuchnia gruzińska jest wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju – sycąca, aromatyczna, naturalna. Przede wszystkim dominują w niej świeże warzywa i bogactwo aromatycznych przypraw oraz ziół tj. kolendra, estragon, czosnek, cząber.

O kulturze i tajnikach kuchni gruzińskiej opowiedziała nam na warsztatach kulinarnych organizowanych w ramach projektu „Świat na talerzu” nr projektu 2021-2- PL01-ESC30-SOL-000040182, instruktorka prowadząca zajęcia z seniorami.

Kuchnia gruzińska to nie tylko jedzenie. To coś o wiele więcej. To połączenie niezwykle ciepłej, gościnnej atmosfery, długiej i bogatej tradycji oraz niezliczonej liczby smakołyków.

Podczas zajęć kulinarnych seniorzy przygotowywali:

  • CHACZAPURI ADŻARSKIE, czyli chlebek drożdżowy w kształcie łodzi z serem feta i mozzarellą;
  • CHINKALI – gruzińskie pierożki;
  • LAWASZ – ormiański chleb o kształcie płaskiego placka;
  • CZIHIRTMA – gruziński rosół;
  • GRUZIŃSKIE CIASTO HERBACIANE;
  • KEPIŁA, czyli gruzińskie kotlety mielone;

Pracy było sporo, ale przy okazji każdy mógł nauczyć się czegoś nowego. Na koniec odbyła się degustacja przygotowanych przez seniorów potraw.