W miesiącu grudniu seniorzy uczestniczyli w warsztatach kulinarnych poświęconych kuchni skandynawskiej.
Na początku zajęć instruktor – Pani Mariola zaprezentowała uczestnikom projektu wyżej wymienioną kuchnię, na którą składają się tradycyjne smaki: Norwegii, Szwecji, Dani i Finlandii. Jest to jedna z najzdrowszych kuchni świata. Zaletą jej jest prostota, która przekłada się na stosunkowo niewielką ilość dań smażonych. Śledzie, łososie, dorsze, pstrągi, homarce, przegrzebki są wędzone, suszone, konserwowane, często grillowane, a później też podawane. Kuchnia skandynawska charakteryzuje się używaniem małej ilości przypraw i ziół.
Później seniorzy przystąpili do przygotowywania w podgrupach następujących potraw tj.:
- fiński naleśnik z piekarnika pannukakku,
- hernekeitto – tradycyjna skandynawska zupa z grochu.
Zajęcia zakończyły się degustacją wspólnie przygotowanych dań.
Warsztaty organizowane były w ramach projektu „Świat na talerzu” nr projektu: 2021-2-PL01-ESC30-SOL000040182
Przepisy przygotowanych potraw znajdziecie tutaj