W dniu 2 grudnia 2022r. odbyło się spotkanie seniorów z szefem kuchni – Panem Edwardem Trojanowskim organizowane w ramach projektu „Świat na talerzu” – nr projektu 2021-2- PL01-ESC30-SOL-000040182.
Pan Edward swoje pierwsze kroki stawiał w restauracji Hotelu Novotel w Sosnowcu, w której przeszedł przez wszystkie szczeble zawodu. Kontynuując zamiłowanie do zawodu przez kolejne lata pracował jako szef zarządzając kuchnią. Obecnie jest trenerem kulinarnym, doradcą szkoleniowym i nauczycielem praktycznej nauki zawodu. Łącząc nietypowe smaki w tradycyjnych daniach rozbudził wśród seniorów zamiłowanie do gotowania.
Szef kuchni zaprezentował seniorom dania lekkostrawne, pełne smaków i kolorów, tj.:
- wędzone polędwiczki drobiowe pod „pierzynką z boczku”;
- polędwica z dorsza Sous Vide w sosie cytrynowym;
- polędwiczki Sous Vide z sosem curry i serem halloumi.
Wieczór pełen smaków, kolorów i zapachów zakończył się wspólnym degustowaniem przygotowanych dań, a zachwytom nad smakiem i estetyką podania nie było końca.