W dniu 18 listopada 2022r. odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane w ramach projektu
pn. „Świat na talerzu” nr projektu: 2021-2-PL01-ESC30-SOL000040182
Tematem przewodnim była kuchnia portugalska, która należy do jednej z najzdrowszych kuchni europejskich. Znaczna część potraw tej kuchni obfituje w duże ilości ryb, owoców morza i oliwy z oliwek, aromatycznych ziół i przypraw.
Na zajęciach seniorzy przygotowywali w grupach następujące dania:
- PASTÉIS DE BACALHAU – portugalskie krokiety z dorsza;
- PASTÉIS DE NATA – portugalskie tarty budyniowe;
- ZUPA „CALDO VERDE” Z JARMUŻEM, czyli portugalska kartoflanka.
Kuchnia portugalska nie jest obca uczestnikom projektu, gdyż w miesiącu październiku 2022r. grupa seniorów w ramach projektu pn. „Na naukę nigdy za późno” nr projektu: 2021-1-PL01-KA122-ADU-000021044; uczestniczyła w 7-dniowej mobilności do Portugalii. Wtedy seniorzy mieli okazję poznać region, kulturę obyczajów i kuchnię portugalską.
W tym wyjątkowym dniu miał również urodziny nasz najstarszy uczestnik projektu – Pan Jan. Z okazji urodzin jeszcze raz składamy Panu Janowi moc życzeń: zdrowia, radości, przyjaźni wielkich i małych, wielkich przygód niebywałych i uśmiechu wesołego, i wszystkiego, wszystkiego najlepszego.
Przepisy przygotowanych potraw znajdziecie tutaj